داستان نخنمای حمایت از یک تیم خاص و ناکامیهای مربیان استقلالی لیگزمینی که برای آبیها همچنان کج است
مهتاب لطفیان – خبرنگار: پرونده لیگ بیستم مطابق چند سال اخیر با قهرمانی پرسپولیس بسته شد و تیمهای سپاهان و استقلال که در ردههای دوم و سوم قرار داشتند سهمیه لیگ قهرمانان را به دست آوردند. در این میان تراکتوریها که رده چهارم را از آن خود کردهاند باید منتظر تعیین و تکلیف جام حذفی باشند تا مشخص شود آنها نیز به لیگ قهرمانان راه پیدا خواهند کرد یا خیر.
در این مطلب قصد داریم با نگاهی به آمار و ارقام عملکرد مربیهای استقلالی این دوره از لیگ برتر را بررسی کنیم که شمار آنها به جز مجیدی ، به عدد ۶ میرسد. با ما همراه شوید:
منصوریان؛ پرمدعا اما بازنده
زمانی که علیرضا منصوریان هدایت نفت تهران را بر عهده داشت، نتایجی به دست آورد که فوتبال ایران را به ورود یک مربی جوان و موفق در این عرصه شادمان کرد. با گذر زمان و افزوده شدن به تجربه منصوریان امیدهای فوتبالیها کمکم به یاس تبدیل شد و این مهم از حضورش در استقلال سرچشمه گرفت؛ جایی که او را بیشتر یک «شومن» میدیدند تا سرمربی.
به هر روی منصوریان در این فصل ۲ روی سکه را تجربه کرد؛ حضور در تراکتور متمول و کار در کنار بازیکنان نامدار و موردعلاقه خود و هدایت آلومینیوم اراک از اواسط فصل با بازیکنانی نهچندان معروف و وضعیت مالی متوسط.
جالب است بدانید عملکرد این سرمربی که حالا نه جوان است و نه کمتجربه در هر ۲ تیم کاملا ناموفق بود؛ او هدایت تراکتورسازی را در شهریورماه بر عهده گرفت و پس از ۵ هفته مدیران این باشگاه با او قطع همکاری کردند. حاصل دو ماه و نیم حضور منصوریان در این تیم تبریزی کسب ۳ تساوی ، یک پیروزی و باخت بود تا به این شکل از هدایت تراکتورسازی کنار گذاشته شود و برای مدتی خانهنشین.
منصوریان از هفته هجدهم با آلومینیوم اراک دوباره به لیگ برتر بازگشت و با ۵ تساوی،۲ پیروزی و ۶ باخت و جایگاه یازدهمی، به کار خود خاتمه داد اما چیزی که مدیران و هواداران این تیم اراکی را عصبانی کرد ۵ باخت پیدرپی بود که هیچ جای دفاعی را برای سرمربی پیشین آبیپوشان باقی نگذاشت.
فکری؛ متوهم بزرگ
محمود فکری کار خود را در لیگ بیستم با استقلال شروع کرد و مدیران این باشگاه با اتکا بر نتایجی که او در چند هفته حضورش در نساجی به دست آورد فکری را گزینه مناسبی برای تیمشان دانستند. فکری فرصت آن را داشت تا ۱۶ هفته هدایت استقلال را بر عهده بگیرد و سرانجام در ۱۲ اسفندماه برکنار شود.
او روزهای خود را در استقلال به بهانهجویی، درگیری با بازیکنان و نپذیرفتن نقدهای فنی گذراند و توجه بیش از اندازه به «یک تیم خاص» را دلیل ناکامیهایش نامید!
او در استقلال ۷ پیروزی ، ۶ تساوی و ۳ شکست به دست آورد و از سمت خود برکنار شد. فکری چند روز پس از برکنار هدایت نفت مسجدسلیمان را بر عهده گرفت و به مدت ۱۱ هفته سرمربی این تیم نفتی بود. او با ۲ تساوی،۶ باخت و ۳ پیروزی و قرار گرفتن در رده سیزدهم جدول کار خود را به پایان رساند تا مانند منصوریان، همبازی سابق خود نمره بدی در لیگ بیستم دریافت کرده باشد.
اکبرپور؛ سقوط آزاد
علیرضا اکبرپور دیگر استقلالی است که هدایت تیم شهرش، ماشینسازی را بر عهده گرفت. درباره این مربی که تجربهای در لیگ برتر ندارد باید دیدگاه به حقی داشت چراکه ماشین سازان فصل بیستم را نیز به زور قوانین پشت سرگذاشتند و از هر مشکلی غنی بودند.
او ۱۱ هفته هدایت این تیم پر ماجرا را بر عهده داشت و با ۲ تساوی ، یک پیروزی ، ۸ باخت، قرار گرفتن در رده شانزدهم جدول ردهبندی و سقوط به لیگ دسته اول به کار خود خاتمه داد.
نکونام؛ بدتر از دیروز
درباره جواد نکونام البته نکتهای قابل ذکر است؛ آنقدر که او خود را از خانواده استقلال میداند آنها او را عضوی از خود بهحساب نمیآوردند. بهر شکل جواد نکونام که دومین سال حضور خود را در فولاد سپری میکرد بهجای پیشرفت، شاهد پسرفت تیمش بود. فولاد خوزستان همیشه جزو باشگاههایی به شمار میرود که از داشتن آکادمی خوب، مدیریت قوی و امکانات درجهیک بهرهمند است و بنابراین مربیانی که در این باشگاه خوزستانی دورانی را سپری میکنند هیچگاه با مشکلاتی نظیر پرسپولیس، استقلال و سایر باشگاهها دستوپنجه نرم نخواهند کرد.
نکونام فصل گذشته تیمش را به مقام سوم رساند و توانست جواز حضور در لیگ قهرمانان را کسب کند ، هرچند که در آسیا عملکرد خوبی مانند ۳ باشگاه دیگر نداشت و از صعود بازماند اما به هر روی فصل گذشته را میتوان نقطه مثبتی در کارنامه این مربی دانست.
فصل بیستم اما با حواشی برای نکونام همراه بود؛ آنطور که از شواهد و حواشی برمیآمد تنها حامی این مربی جوان، سعید آذری، مدیرعامل باشگاه فولاد خوزستان بود که تمایل داشت که تا آخر فصل به او فرصت دهد. در طول نیمفصل دوم بارها از استعفا و مخالفت هیات مدیره با حضور نکونام صحبت به میان آمد اما درنهایت او کارش را با فولادیها تا روز آخر ادامه داد.
نکونام که اکثر باختهایش را بر گردن ناداوری میانداخت فصل را با جایگیری در رده ششم و کسب ۱۰ پیروزی، ۱۴ تساوی و ۶ باخت به پایان رساند. شاید این سرمربی جوان جایگاه بدی نصیبش نشده باشد، اما ازنظر اخلاقی قطعا در رده بهانهجو و توجیهگرها قرار میگیرد.
رحمتی؛ دورانی سخت
در میان مربیان استقلالی شاغل در لیگ شاید مهدی رحمتی دوران سختتری را سپری کرد چرا که از اواسط فصل به یکباره شرایط برای شهر خودرو یا پدیده فعلی تغییر کرد و آنها با حواشی خاصی درخصوص مالکیت روبهرو شدند.
رحمتی ۱۰ پیروزی، ۸ تساوی و ۱۲ باخت به دست آورد و پدیده را نهم جدول تحویل داد. آنها در فصل گذشته رده ششم را از آن خود کرده بودند.
قلعهنویی؛ هزینه برای هیچ
شنیدهاید میگویند «عاقلان دانند» ؟ حال نمیدانیم ما جزو عاقلان هستیم یا خیر، اما مبلغی که در ابتدای فصل برای عقد قرارداد قلعهنویی با گل گهر اعلام شد اصلا در هیچ عقل سلیمی نمیگنجید!
واکنش قلعهنویی درباره قرارداد ۵۰ میلیاردیاش با گل گهر نیز اینگونه بود:« این سؤال ۲ جواب دارد؛ دوستانی که این ادعا را دارند، میتوانند به سازمان لیگ مراجعه کنند و قراردادهای چند سال گذشته قلعهنویی را دربیاورند. جواب دوم این است که شاید ارزش ما مربیان ایرانی همین مبلغ است ولی کمتر میگیریم.»پاسخی دوپهلو و قابل تامل.
بهر روی مدیران گل گهر از ابتدا به دل قلعهنویی راه آمدند و مهرههای مدنظر وی را جذب کردند.او که به اعتقاد فوتبالیها از شخصیت برنده خود فاصله زیادی گرفته ، فصل را با عملکرد نسبتا خوبی آغاز کرد و برای چند هفته نیز تجربه حضور در صدر جدول را داشت اما با اوجگیری پرسپولیس و سپاهان وضعیت برای تیم قلعهنویی تغییر کرد.
تیم قلعهنویی فراز و نشیبهای زیادی را در کسب نتایج داشت و راه را به یک قرار پیش نبرد تا درنهایت با ۱۳ پیروزی، ۶ تساوی ، ۱۱ باخت و قرار گرفتن در رده پنجم جدول مسیر لیگ بیستم را به پایان برساند. البته آنها برای کسب سهمیه شانسی در جام حذفی دارند اما فعلا از دستیابی به این مهم نیز بازماندهاند.
این پرونده همه مربیان استقلالی بود که در لیگ برتر بیستم شاغل بودند و میتوان گفت عملکرد همه آنها با در نظر گرفتن تمام شرایط متوسط و ضعیف بوده است.