پس از برگزاری مراسم افتتاحیه، المپیک ۲۰۲۰ توکیو پس از یک سال تاخیر، از بامداد امروز برای ایران آغاز میشودتب داغ ورزش در شرق آسیا | والیبال ایران – لهستان: امروز ۱۵:۱۰
روز گذشته، مراسم افتتاحیه المپیک توکیو در ورزشگاه المپیک ژاپن برگزار شد و تیمها رژه افتتاحیه را پشت سر گذاشتند تا این بازیها، رسما پس از یک سال تعویق، بدون تماشاگر آغاز شوند.
کاروان ایران که پیش از مراسم افتتاحیه، دو نماینده در رشتههای قایقرانی و تیروکمان داشت، از امروز خیلی جدیتر وارد خواهد شد و ممکن است یک شروع رویایی را هم داشته باشد. از اولین ساعات بامداد بهوقت تهران، ورزشکاران ایرانی در ۷ رشته به مصاف رقبای خود میروند؛ تنیس روی میز، والیبال، تکواندو، شمشیربازی، تیراندازی، دوچرخهسواری و بوکس.
در برخی از رشتهها مسابقات در مراحل مقدماتی پیگیری میشود و مدالی توزیع نخواهد شد، اما به نظر میرسد در ۳ رشته که ایران امید به مدال دارد، در همین اولین روز مسابقات میتوانیم دست پر باشیم.
– تنیس روی میز (نیما عالمیان – مقدماتی)
ایران که در تنیس روی میز یک نماینده دارد، تمام امیدش در این دوره به نیما عالمیان خواهد بود. در قرعهکشی رقابتهای انفرادی بخش مردان نیما با رنکینگ ۱۲۷ با درینخال پائول انگلیسی دارنده رنکینگ ۵۷ روبرو خواهد شد. عالمیان در صورت شکست نماینده انگلیس به دور دوم مقدماتی راه خواهد یافت و پس از برد در مرحله دوم به جدول اصلی رقابتها راه پیدا میکند. در صورت پیش روی نیما در جدول اصلی، بقیه مسابقات او طی روزهای بعدی انجام میشود.
– والیبال (ایران-لهستان)
تیمملی والیبال ایران که بعد از لیگ ملتها هیچ بازی تدارکاتی را برگزار نکرد، در اولین گام از المپیک یک نبرد دشوار را خواهد داشت. شاگردان آلکنو باید برابر لهستانی قرار بگیرند که حدود یک ماه قبل موفق به شکست ایران شده و همیشه جزو مدعیان قهرمانی در رقابتهای بزرگ بهحساب میآید. با این حال باید امیدوار باشیم برخلاف لیگ ملتها تیم آلکنو روزهای خوبی را در توکیو سپری کند. این بازی از ساعت ۱۵:۱۰ امروز بهوقت تهران برگزار میشود.
– تکواندو (آرمین هادی پور، مقدماتی تا فینال)
یکی از دو نماینده تکواندوی ایران در بخش مردان، امروز روی شیاپچانگ میرود. مسابقات وزن ۵۸ کیلوگرم که هادی پور در آن حضور دارد، از ساعت ۵:۴۵ بامداد امروز بهوقت تهران آغاز میشود و تا ظهر ادامه دارد. در صورتی که آرمین به مسابقه ردهبندی یا فینال برسد، بعدازظهر امروز برای کسب مدال مبارزه میکند.
هادی پور که دارای رنک سه دنیاست، دور نخست «جفرسون اوچوا» از دومنیکن را پیش رو خواهد داشت و سپس به دیدار برنده «جک وولی» از ایرلند و «لوکاس گاژمن» از آرژانتین خواهد رفت. آرمین در صورت کسب پیروزی در این دو مبارزه به نیمهنهایی راهیافته و برای صعود به دیدار فینال باید با یکی از تکواندوکاران ایتالیا (دلاکولیا)، مجارستان (عمرسلیم)، استرالیا (خلیل صفوان) یا تایلند (رامرانگ) مبارزه کند. بدون شک این تکواندوکای ایرانی یکی از شانسهای کسب مدال در نخستین روز المپیک برای کاروان ایران خواهد بود.
– شمشیربازی (عابدینی، پاکدامن و رهبری – سابر انفرادی مقدماتی تا فینال)
یکی دیگر از رشتههای دارای شانس ایران در المپیک توکیو، شمشیربازی است. امروز مسابقات این رشته در بخش انفرادی پیگیری میشود و ایران با داشتن سه نماینده، امید زیادی برای طلسم شکنی خواهد داشت. مجتبی عابدینی، کاپیتان ایران و نفر چهارم المپیک ریو مقابل شائوا گوردون از کانادا قرار خواهد گرفت و در صورتی که حریف کانادایی خود را شکست دهد در دور بعد مقابل ژیلاگی شمشیرباز مجارستانی که قهرمانی دو دوره المپیک را در کارنامه داد به میدان میرود.
علی پاکدامن با آندراس زاتماری از مجارستان که در رنکینگ جهانی در جایگاه دوازدهم قرار دارد روبهرو خواهد شد. محمد رهبری نیز با حریفی از فرانسه به نام اپیتی که نفر ششم رنکینگ جهانی است مسابقه خواهد داد. برخورد شمشیربازان ایرانی با قرعه سخت چندان هم دور از ذهن نبود چون آنها برای رسیدن به مراحل پایانی باید از سد تمامی رقبای دارای عنوان هم عبور کنند. این سه ملیپوش ایران هم از ساعت حدود ۷:۵۰ صبح بهوقت تهران کار خود را آغاز میکنند و در صورت رسیدن به مراحل پایانی تا عصر امروز مسابقه خواهند داد.
– دوچرخهسواری (سعید صفرزاده-جاده)
بدون شک دوچرخهسواری جاده یکی از طولانیترین رقابتها در المپیک به شمار میرود و ایران نیز یک نماینده در این بخش خواهد داشت. سعید صفرزاده، تنها رکابزن ایرانی در المپیک توکیو از ساعت ۶:۳۰ صبح امروز بهوقت تهران کارش را در مسیری که تعیین شده، آغاز میکند و بعد از ۷، ۸ ساعت رکاب زدن میتواند خودش را به خط پایان برساند. باید دید او با چه رتبهای به کار خود پایان خواهد داد.
– بوکس (دانیال شهبخش، مبارزه اول)
اولین بوکسور ایرانی در روز نخست مسابقات روی رینگ خواهد رفت. البته مسابقات بوکس بهصورت متمرکز در یک روز برگزار نمیشود و هر بوکسوری در صورت پیروزی به مرحله بعدی میرسد که باید مبارزه خود را یکی، دو روز بعد برگزار کند. طبق برنامه اعلام شده از سوی سایت رسمی بازیهای المپیک توکیو، دانیال شهبخش بوکسور وزن ۵۷ کیلوگرم ایران امروز از حدود ساعت ۱۳:۱۵ بهوقت ایران مقابل محمد هاموت از مراکش روی رینگ میرود. شهبخش در صورت پیروزی در این دیدار در دور دوم باید برابر لازارو آلوارز از کوبا قرار بگیرد.
– تیراندازی (کرم زاده، خدمتی، صادقیان و فروغی؛ مقدماتی تا فینال)
فاطمه کرم زاده، نجمه خدمتی، آرمینا صادقیان و جواد فروغی ۴ نماینده تیراندازی ایران در روز نخست مسابقات المپیک توکیو هستند. در کل تیم تیراندازی ایران در دورههای قبلی نیز مدعی کسب مدال در المپیک بوده و در این دوره نیز همه امیدوارند بالاخره طلسم کسب مدال برای آنها شکسته شود. سه دختر ایرانی در ماده ۱۰ تفنگ بادی رقابت میکنند و در صورت رسیدن به فینال برای کسب مدال مصاف خواهند داد. همچنین جواد فروغی در ۱۰ متر تپانچه عادی به مصاف حریفان خود میرود.
– هر آنچه که باید از المپیک ۲۰۲۰ توکیو بدانید
این مسابقات از دیروز یکم مرداد، بهعنوان سی و دومین دوره مسابقات المپیک تابستانی مدرن بهطور رسمی در توکیو کلید خورد و تا ۱۷ مرداد هم ادامه خواهد داشت. توکیو در ۱۹۶۴ برای اولین بار و اولین کشور آسیایی، میزبان بازیهای المپیک بود و الان بعد از حدود ۶۰ سال، دوباره میزبانی به این کشور پیشرفته شرق آسیایی رسیده تا اولین شهر آسیایی شود که دو بار میزبان این بازیها شده است. توکیو قرار بود اولین بار در ۱۹۴۰ میزبان المپیک باشد، اما به دلایل سیاسی، بازیهای ۱۹۴۰ بهطور کامل لغو شد. در ۱۹۶۴، بازیها در اکتبر (مهرماه) برگزار شد تا گرمای تابستانی ژاپن، سپری شده باشد. امسال هم نگرانیهایی درخصوص دمای بالای هوای توکیو مخصوصا موقع برگزاری بازیهای فضای باز مثل سه گانه و ماراتن، وجود دارد.
ژاپنیها ۲ بار در سالهای ۱۹۷۲ و ۱۹۹۸ به ترتیب در ساپورو و ناگانو، میزبانی بازیهای المپیک زمستانی را هم به عهده داشتهاند. آنها در سال ۲۰۱۴ و در رقابت با مادرید و استانبول، به میزبانی المپیک ۲۰۲۰ رسیدند. توکیوی ۲۰۲۰، سی و دومین دوره المپیک به شمار میرود. این رقابتها قرار بود تابستان سال گذشته برگزار شود که به دلیل شیوع پاندمی کرونا، یک سال به تعویق افتاد، ولی همچنان به خاطر برندینگ و بازاریابی، با نام المپیک ۲۰۲۰ انجام خواهد شد. تعویق رقابتها که احتمال لغو کامل بازیها هم در جریان آن مطرح شده بود، حدود ۶ میلیارد دلار خسارت به ژاپن به دلیل هزینههای بالای نگهداری، ضرر وارد شده به موسسات هواپیمایی، حامیان مالی و غیره وارد کرده است. اگر بازیها بهطور کامل لغو میشد، میزان خسارت وارده به کشور شرق آسیایی، ۴۱٫۵ میلیارد دلار میشد.
با این حال، کرونا همچنان تاثیر خود را در مسابقات خواهد داشت. با افزایش شیوع ویروس کرونا در ژاپن، کمیته برگزاری بازیها طی روزهای گذشته، تصمیم گرفت تمامی رقابتها المپیک بدون حضور تماشاگران داخلی برگزار شود. ژاپن پیش از این ممنوعیت حضور تماشاگران خارجی را تصویب کرده بود. به این ترتیب، با اولین المپیک مدرن بدون حضور تماشاگران، روبرو خواهیم بود. با تمام اینها، شعار بازیهای المپیک ۲۰۲۰ به این شکل آماده شده است: «امید راه ما را روشن میکند.»
بازیها طبق سنت قدیمی، با روشن شدن مشعل المپیک، آغاز میشود، ولی رقابتهایی چون فوتبال و سافتبال، دو روز قبل از ۱ مرداد کلید خورد. اعلام شده در این مسابقات، مدال بازیها از دستگاههای مصرفی بازیافت شده مثل گوشی تلفن همراه ساختهشدهاند. برای ساخت مدالهای طلا، ۳۲ کیلوگرم طلا از ۶٫۲ میلیون دستگاه موبایل کار کرده که در طول دو سال اخیر توسط مردم ژاپن اهدا شده، استخراج شده تا مدالهای طلای بازیهای المپیک و پارالمپیک ساخته شود.
طی سالهای گذشته، فعالیتهای زیرساختی گستردهای در توکیو صورت گرفته، سیستم حملونقل عمومی ارتقا پیداکرده و یک مجموعه ورزشی کامل از صفر ساختهشده که درمجموع ۴۵ هزار کارمند و داوطلب در این مدت و روزهای برگزاری المپیک به کمک دولت خواهند آمد تا بزرگترین المپیک تاریخ از این حیث، برگزار شود. از جمع ۴۳ محل برگزاری مسابقات، ۲۵ عدد از آنها، سازههای موجود هستند در حالی که ۸ تا از آنها موقت و ۱۰ تا از آنها، بهطور کامل از صفر بنا شده است. در بین تمام این سازهها، استادیوم ملی جدید توکیو، نقطه تمرکز شماره یک المپیک بوده است. این استادیوم قرار بود از سوی زاها حدید، طراحی شود، ولی درنهایت به دلیل هزینههای بالا، عملی نشد و درنهایت توسط معمار ژاپنی، کنگو کوما، با حدود نصف هزینه اجرایی شد.
طبق مصاحبههای انجام شده از سوی مسوولان ژاپنی، برگزاری این بازیها حدود ۲۵ میلیارد دلار هزینه برداشته است؛ این درحالی است که روسیه برای برگزاری المپیک زمستانی سوچی، ۵۱ میلیارد دلار هزینه کرد که بیشترین مقدار هزینه برای یک دوره از المپیک بوده است. با توجه به وضع قوانین جدید، انتظار میرود دورههای آینده المپیکها، زیر ۱۰ میلیارد دلار هزینه روی دست کشورهای میزبان بگذارند.