کودتای خزنده علیه ارتش سرخ
این روزها اغراق نیست اگر بگوییم کودتایی خزنده علیه پرسپولیس جریان دارد.
همهچیز خیلی تمیز و ظریف پیش میرود و این نگرانی را ایجاد کرده است که اتفاقاتی سهوی یا عمدی و برنامههایی مرتبط یا غیر مرتبط با هم، باعث دستکاری در نتایج کلی جامهای مختلف شود که دست پرسپولیس را از همگی کوتاه نگه دارد.
قرعهکشی جام حذفی و تقابل پرسپولیس و استقلال در مرحله یکچهارم پایانی، بهانهای برای پرداختن به بعضی رویدادها و طرح بعضی هشدارها است. بیتردید مخاطب این هشدارها، نهفقط تیم و هواداران پرسپولیس که مقامهای فدراسیون، متولیان مسابقات، وزارت ورزش و البته رسانهها هستند البته اگر دغدغه سلامت فوتبال وجود داشته باشد.
یادی از تصمیمهایی که پشت جکتریدی گم شد
پرسپولیس و استقلال قبل از این ۴ بار در جام حذفی، روبروی هم قرارگرفتهاند و یکی از تأسفبارترین و شرمآورترین آنها نیز در مرحله یکچهارم پایانی روی داد.
ماجرای دوپینگ بازیکنان استقلال در آن بازی را کسی نیست که نداند. بازی در ۱۸ آذر ۱۳۹۰ انجام شد. ماده متیل هگزانامین، در پودر مکمل بازیکنان استقلال، از سال ۲۰۰۶ ممنوع شده بود. عوارض این ماده در شرایطی که فرد با فعالیت شدید آن را به کار نگیرد در رفتارهای نیمکت نشینان استقلال نمود داشت هرچند که فقط ۲ بازیکن برای نمونهگیری رفتند که هر ۲ در تست دوپینگ مثبت شدند.
ولی تمام ماجرای آن بازی به همین پیروزی با کمک دوپینگ در وقتهای اضافه مربوط نمیشد. اتفاق بزرگتر که کمتر درباره آن صحبت میشود، جلو انداختن بازی برای ۲ ماه بود. شاید ارتباط نزدیک عزیز محمدی رییس سازمان لیگ با علی فتحا… زاده مدیرعامل وقت در آن زمان قابل کتمان بود ولی بعدها این مساله شهره عام و خاص گردید.
پرسپولیس در آن مقطع چه به جهت اصول خودش و چه به جهت فشار از بالا بر مدیران وقت باشگاه، محمد نصرتی و شیث رضایی را به خاطر اتفاقی که در یکی از بازیها روی داد، محروم کرده بود. در همین زمان تعدادی از بازیکنانهم مصدوم شدند. از سوی دیگر بحران رفتن علی دایی و شکل ورود حمید استیلی همچنان وجود داشت. طبق برنامه مصوب سالانه که از سوی فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ تایید و اعلام شده بود مرحله یکچهارم جام حذفی باید در ماه بهمن برگزار میشد. این به معنای انجام بازی بعد از نقل و انتقالات نیمفصل بود. فرصتی که در آن بازیکنان جدید برای جایگزینی محرومان جذب میشدند. مصدومان میرسیدند و حواشی هم مدیریت شده بود. ناگهان بدون هیچ ضرورت و دلیل منطقی، بازی را ۲ ماه جلو انداختند و این در حالی بود که پرسپولیس در دوره قبلی رقابتهای جام حذفی قهرمان شده و میتوانست به سومین قهرمانی پیاپی برسد.
آنچه اتفاق افتاد گرفتن شانس قهرمانی و شکست پرسپولیس در دربی، با مجموعهای از اتفاقات خود به خودی بود. درواقع بسیاری اوقات اینگونه نیست که فقط با داوری، نتایج دستخوش تغییرات شود. سوال این است که با تمام نشانههایی که از مدتها قبل ظهور کرده است، از کجا باید مطمئن بود که یکبار دیگر این امر در شرف وقوع نیست؟
مساله این است که در سالهای گذشته، هر بار استقلال برای مدت زیادی از جام دور مانده است، با اتفاقات عجیبوغریب در جام حذفی قهرمان شد و همین امر، کمی از فشارها بر روی دیگران را کم کرد!
سوپر جام در بدترین زمان برای پرسپولیس و روزهای حساس انتخابات
پیشینهای که در بالا آمد را میتوان به بسیاری مسایل دیگر وصل کرد. آیا مشابه آن اتفاقات را به اشکال دیگر در این دوره شاهد نیستیم؟ آیا با گذشت نزدیک به یک دهه، بار دیگر تاکتیک کم کردن شانس پرسپولیس با برنامه مسابقات را شاهد نیستیم؟ حتی اگر در بهترین حالت، بنا را بر این بگذاریم که همه اینها رویدادهای اتفاقی به خاطر جبرهایی است که به وجود آورده شده است؟
آیا همین برنامهریزی پیشآمده برای سوپر جام نه بهشدت ولی از همان جنس برنامهریزی دربی ۱۰ سال قبل نیست؟ تراکتور از جایی میآید که بالاخره باید یک جام ببرد آنهم ۲ روز بعد از انتخابات و روزهای پرتنش اعلام نتیجه انتخابات. به نظر نیازی به هیچ توضیح بیشتری نیست. نه آنچه موجب نگرانی هواداران است و نه اینکه دیگر از این زمان بهتر پیدا نمیشد که سوپر جام را برای تراکتور برگزار کنند. وقتی که مدتها از تمرینات گروهی تیم کامل پرسپولیس گذشته باشد و نصف تیم هم تجدید قوا نکرده باشند. تصویر بهقدری واضح است که نیاز به هیچ توضیح بیشتری ندارد.
جام حذفی بعد از فینال آسیا و سوپر جام
ما در اینجا درباره حساسیتهای داخلی و تنشهای اجتماعی سخن میگوییم که میتواند در قالب مصلحت اندیشیها روی نتایج تاثیر بگذارد. نگرانی زمانی زیاد میشود که میبینیم که در تقابل پرسپولیس با خارجیها هم کفه ترازوی داخلیها به سمت بیگانگان سنگینتر میشود.
کافی است به شرایط پرسپولیس برای فینال لیگ قهرمانان، توجه کنیم. برنامهریزی مسابقات و اقدامات آبزیرکاهی بعضی تیمها که درنهایت مجموعه موارد، پرسپولیس را در شرایط دور از مسابقه به فینال آسیا فرستاد. همانطور که ده سال قبل از این به دربی جام حذفی فرستاد و همانطور که قرار است به میدان سوپر جام بفرستد.
حالا طبیعی است سوال کنیم از این اتفاقهای یهویی و جبرهای زمانه برای دربی جام حذفی روی نمیدهد؟ به هر حال برای استقلال قهرمان شدن در لیگ برتر امری دور از ذهن برای خوشبنترین افرادشده است.
هتتریک علیه پرسپولیس
موضوع به اینجا ختم نمیشود. لیگ برتر خودش یک حدیث مفصل است. اتفاقاتی که در هفتهای اخیر برای پرسپولیس رقم زده شد را دیدیم و واکنشهای متولیان فوتبال و لیگ به آن را هم.
پرسپولیس در ۲ سفر به اصفهان مورد هجمه و حمله واقع شد که این آخری خیلی خطرناک هم بود. واکنش موثر و بازدارندهای را هم ندیدیم و این خیلی پیام خوبی برای پرسپولیس ندارد. از سوی دیگر فشار مالی روی باشگاه به خاطر احکام زیاد شده است و کسی هم قرار نیست کمکی کند.
این وضعیت شرایط خوبی را برای استرس و نارضایتی در تیم به وجود میآورد. ما در سالهای گذشته هم شاهد بودیم که تحریم مالی از راههای مهار پرسپولیس بوده است و اتفاقا تیمی که خیلی از این مساله بهره برد، سپاهان بود. حالا همان ماجراها در حال تکرار است. گویی با کودتایی علیه ارتش سرخ روبرو باشیم. پرسپولیس در ۳ جبهه سوپر جام، جام حذفی و لیگ برابر تراکتور، استقلال و سپاهان قرار دارد. هواداران بهاختصار از این ۳ با عنوان مثلث تاس سخن میگویند. پرسپولیس با سختترین اتفاقات و فشارها در مسیر قهرمانی در لیگ روبرو است ولی بیم آن میرود که بعضی این اندیشه را بپرورانند که حداقل سوپر جام و لیگ برای ۲ تیمی باشد که شانسی در لیگ ندارند. گویا هتتریکی علیه پرسپولیس جریان دارد که اگر مراقب آن نباشیم و فکری به حال آن نکنیم، نخواهد گذاشت پرسپولیس در این فصل دستش به جام برسد. این هشدار را جدی بگیرید