کریستیانو رونالدو با گلزنی مقابل فرانسه، صد و نهمین گل ملی خود را به ثمر رساند و به رکورد علی دایی رسیدتاجگذاری در بوداپست
امیر عباس زمانیان – خبرنگار: با گلزنی در آخرین دیدار دور گروهی یورو ۲۰۲۰ مقابل فرانسه، کریستیانو رونالدو به صد و نهمین گل ملی رسید و با رکورد علی دایی، برابر شد. حالا کریستیانو فقط یک گل دیگر نیاز دارد تا به تنهایی، عنوانِ برترین گلزن رده ملی در فوتبال آقایان را به نام خود بزند.
روزی که در جام جهانی ۲۰۰۶ آلمان، ستاره جوانِ پرتغالی اولین گلش در تاریخ این رقابتها را مقابل ایران به ثبت رساند، در ترکیب ما، برترین گلزن ملی یا بهتر بگوییم: “آقای گلِ جهان” به میدان رفته بود و حتی آقای کاپیتان نیز فکرش را نمی کرد روزی این جوانِ قرمز پوش، رکوردِ دست نیافتنی او را بشکند. البته که “دست نیافتنی”، صفت درستی برای رکوردها نیست. به هر حال، رکوردها برای شکسته شدن هستند و رسیدن به آنها، دیر یا زود اتفاق میافتد. همچون رکورد میشل پلاتینی که توسط کریستیانو در دیدار مقابل مجارستان شکسته شد و رکوردِ دیگرِ پادشاه فرانسوی نیز که بیشترین گل زده در یک دوره از مسابقات جام ملتهای اروپاست، امکان دارد تا دیدار فینال پشت سر گذاشته شود.
حالا، ۱۴ سال پس از رویارویی مقابل تیم ملی ایران، آن جوانِ با استعداد، بازوبند کاپیتانی تیم ملی کشورش را بر بازو بسته و یکی یکی، رکوردها را میشکند. چه کسی بهتر از رونالدو؟ علی دایی خودش هم خوشحال است از اینکه رکوردش را بهترین بازیکن فوتبال در یک دهه اخیر میشکند. کریستیانو رونالدو در حالی مقابل فرانسه به میدان رفت که حساسیت بالای بازی، باعث شده بود تا مهمترین هدف او کمک به صعود تیم ملی کشورش به مرحله حذفی باشد؛ کاپیتان پرتغال اما در کنار رقم زدن این هدف مهم، با زدن دو گل، شبی تاریخی را برای خود رقم زد.
رونالدو که پیش از این ۳ گل در یورو ۲۰۲۰ زده بود، با به ثمر رساندن دو گل در بازی پایانی گروه مقابل فرانسه، هم به صعود تیمش کمک کرد، هم با ۵ گل در صدر جدول گلزنان یورو قرار گرفت و مهمتر از همه با رکورد ۱۰۹ گل ملی علی دایی برابر شد. حال او می تواند در مرحله حذفی رقابت ها با ادامه روند گلزنی خود، رکورد شگفت انگیز علی دایی را به نام خود تغییر دهد.
در میان تیم هایی که از رونالدو گل دریافت کرده اند، نام تیم های بزرگ نیز به کررات دیده می شود؛ برای مثال او ۴ گل به هلند زده، ۳ گل به اسپانیا و ۷ گل به سوئد. تیم هایی که بیشترین گل را تا این لحظه از رونالدو دریافت کردند، سوئد و لیتوانی هستند که هر کدام ۷ بار دروازه خود را مقابل بهترین گلزن ملی جهان باز شده دیده اند.
نکته قابل توجه درمورد شکسته شدن این رکورد تعداد بازیهایی است که دو بازیکن برای ثبت این رکورد انجام داده اند. علی دایی در ۱۴۸ بازی برای تیم ملی ایران، ۱۰۹ گل به ثمر رسانده است. رونالدوی پرتغالی ۳۰ بازی بیشتر از شهریار فوتبال ایران برای به ثبت رساندن این رکورد انجام داده است. اتفاقی که باعث میشود به اهمیت کار علی دایی بیشتر پی ببریم. دوران اوج علی دایی در اواخر قرن بیستم رقم خورده است و در دهه های اخیر تعداد بازیهای ملی به خصوص برای اروپاییها افزایش چشمگیری پیدا کرده است. افزایشی که سبب میشود رونالدوی ۳۶ ساله را به سوی شکستن رکورد جهانی دیگری سوق دهد.
طبق اعلام سایت فیفا، فقط بازی های جام جهانی (شامل مسابقات مقدماتی)، جام کنفدراسیون ها، مسابقات قاره ای (شامل مسابقات مقدماتی)، بازی های دوستانه میان تیم های بزرگسالان، بازی های مقدماتی و نهایی مسابقات المپیک تا سال ۱۹۴۸ (به استثنای موارد خاص) را در تعداد بازی های ملی منظور شده است، بنابراین تعداد بازی های ملی برخی بازیکنان با لیست اعلام شده فیفا ممکن است متفاوت باشد. به همین دلیل است که سه بازی ملی جواد نکونام و یک بازی ملی علی دایی توسط فیفا به رسمیت شناخته نمی شود و این بازیکنان با ۱۴۸ بازی، رکورددار بازی ملی برای ایران هستند.
احمد حسن هافبک سابق تیم ملی مصر که به همراه این تیم چهار بار قهرمان جام ملت های آفریقا شد با ۱۸۴ بازی ملی همراه بدر الموتاوا مهاجم کویت که به تازگی در مقدماتی جام جهانی به این رکورد دست یافت، رکورددار بازی های ملی هستند. احمد حسن سال ۲۰۱۳ از فوتبال ملی کنار رفت؛ اما موتاوا شانس این را دارد در مقدماتی جام ملتهای آسیا بازی کند و رکورد خود را بهبود ببخشد.
احمد مبارک عمانی و سرخیو راموس با ۱۸۰ بازی ملی در رده بعدی هستند که وجه اشتراک هر دو دعوت نشدن در اردوی اخیر و از دست دادن شانس بازی برای تیمهای ملیشان بود. حالا کریستیانو رونالدو با ۱۷۸ بازی ملی برای شکستن رکورد بیشترین بازی ملی تلاش خواهد کرد. با توجه به آمادگی این بازیکن، رسیدن به رکورد بیشترین تعداد بازی ملی بعد از آقای گلی جهان، برای ستاره همچنان آماده پرتغال، در سن ۳۶ سالگی دور از دسترس نیست.
اما برای بسیاری از ایرانیها، علی دایی هنوز هم آقای گل جهان است! بازیکنی که اصلاً نیازی به تعریف و تمجید ندارد. همین که با طحال پاره، برای نام کشورت بجنگی، همین که مقابل شعارهای جدایی طلبانه، مشت گره کنی و صدا بالا ببری، همین که رئیس جمهور وقت را به هر دلیلی به رختکن تیم ملی در بین دو نیمه حساس ترین دیدارش راه ندهی، همین که بهترین بازیکن آسیا باشی و یک بار فخرش را نفروشی، اصلاً همین که “علی دایی” باشی، برای ماندگار شدنت کافی است. بگذار رکوردهایت یکی پس از دیگری شکسته شوند: شش دانگ از گوشه قلبِ ایرانی ها تا ابد به نام تو خورده است. طعن حسود هم همیشه و همه جا بوده است؛ بیخیالش… آنها که با نام آوردن از مالدیو و امثالش، رکوردت را زیر سوال میبردند، بد نیست نگاهی به گلهای ملی کریستیانو بیاندازند که فقط هفت تای آنها، مقابل لیتوانی به ثمر رسیده است. او هم گلهای به یاد ماندنی کم نداشته است! گل رابح ماجریاش مقابل مجارستان در یورو ۲۰۱۶، قاب خاطره انگیزی است. همچون قابهای خاطره انگیزی که تو هم در فوتبال ایران، برای ایران، کم از آنها نداری!
۱- ژاپن در مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۴
دایی در مرحله قبل بازیهای دو گل به چینتایپه زده بود اما اهمیت این گلش به ژاپن از دو جهت بود. یکی اینکه او در رقابت با اصغر مدیرروستا و صمد مرفاوی تبدیل به تک مهاجم ایران شده بود و حالا علی پروین روی او حساب ویژهای باز میکرد و دوم اینکه دروازه تیمی بزرگ در آسیا را در مسابقهای مهم باز میکرد. پاس حمید درخشان در میان دو مدافع ژاپن و رسیدن توپ به دایی که قبلا مهارتش را روی ضربات سر نشان داده بود و حالا با خونسردی دروازبان پیشتاختهی ژاپن را دریبل کرد و گل دوم ایران به ژاپن. شادی دایی پس از این نیز دیگر در سالهای بعد تکرار نشد تا این گل به ژاپن به همراه شادی هواپیمایی دایی در خاطر بماند. دایی بعدا یک بار نیز در یک بازی دوستانه در یوکوهاما در سال ۱۹۹۹ روی یک ضربه آزاد دروازه ژاپن را باز کرد.
۲- عمان مقدماتی جام ملتهای آسیا ۱۹۹۶ ورزشگاه آزادی
دایی پس از زدن چهار گل در مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۴، تا مقدماتی جام ملتهای آسیای ۱۹۹۶، فقط فرصت حضور در یک بازی رسمی تیم ملی را پیدا کرد و این همان بازی معروف مقابل بحرین در بازیهای آسیایی هیروشیما بود. پس از آن دایی در کنار ادموند اختر تبدیل به زوج خط حمله ایران در مقدماتی جام ملتهای ۱۹۹۶ شد. ایران دو بازی اول مقابل نپال و سریلانکا را به ترتیب با هشت و هفت گل برد و دایی ۹ گل از این ۱۵ گل را به ثمر رساند. بازی سوم در مقابل رقیب اصلی برگزار شد و ورزشگاه لبریز از تماشاگر آزادی که پس از سه سال میزبان تیم ملی در یک بازی رسمی شده بود منتظر برتری ایران. شکستهای متوالی از ۱۹۹۲ در فوتبال ایران باعث شده بود که حتی بردن عمان هم در اما و اگر باشد. اما دایی با یک حرکت انفرادی از کناره و سپس جا گذاشتن مقطعی یک مدافع و ضربه از زاویهای بسته یکی از زیباترین گلهای دوران بازی خود را به ثمر رساند که اهمیت زیادی هم برای ما داشت.
۳- عربستان در مرحله گروهی جام ملتهای آسیا ۱۹۹۶
ایران به عراق باخته و تایلند را برده بود و برای صعود از گروه خود چارهای جز بردن عربستان نداشت. در شرایطی که ایرانیها چندان امیدی به بردن عربستان مقتدر نداشتند این دایی بود که با یک ضربه دیدنی محمد الدعایه را تسلیم کرد و قفل دروازه عربستان را گشود. ایران یک بر صفر پیش افتاد و پس از آن دو گل دیگر زد و بهترین نتیجه تاریخ بازیهای دو تیم را کسب کرد. تنها گل علی دایی به محمد الدعایه به نوعی سرآغاز سر بلند کردن دوباره فوتبال ایران در آسیا شد.
۴- کرهجنوبی یک چهارم نهایی جام ملتهای آسیا ۱۹۹۶
علی دایی گلهای سوم تا ششم بازی با کرهجنوبی را در آن جدال معروف شش تایی به ثمر رساند. اما گل اول او و سوم ایران از دو جهت از سه گل دیگر مهمتر بود. اول اینکه در شرایطی که بازی دو تیم مساوی بود و پایاپای پیش میرفت این دایی بود که با قلدری و با یک تنه فنی مدافع کره را جا گذاشت و بعد از آن با یک ضربه عجیب کاتدار از زاویهای سخت دروازه کره را باز کرد. گلی که بلاخره برای اولین بار از شروع بازی ما را مقابل کره پیش انداخت و پایهگذار سه گل دیگر شد. در مصاف با کره جنوبی در یکچهارم نهایی جام ملتهای آسیا ۱۹۹۶. بهترین بازی ملی علی دایی از نظر تعداد گل به ثمر رسانده. زدن چهار گل به کرهجنوبی در یک بازی کار راحتی نیست که دایی به خوبی آن را انجام داده. دایی در دوران بازی خود فقط همین چهار گل را به کرهجنوبی زد.
۵- کویت بازی ردهبندی جام ملتهای آسیا ۱۹۹۶
گلی که به عقیده بسیاری زیباترین گل دایی در بازیهای ملی نیز است. یک ضربه سر شیرجهای روی سانتر مهرداد میناوند که گل خورده ایران را جبران کرد. دایی که در ضیافت پنالتیها مقابل عربستان در نیمهنهایی پنالتیاش را به طرز عجیبی بیرون زده بود با این گل جبران کرد و جام ملتهای ۱۹۹۶ را به زدن هشت گل و عنوان آقای گلی به پایان رساند.
۶- سوریه مرحله اول مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۸
ایران که مالدیو و قرقیزستان را در دو بازی اول شکست داده بود در بازی سوم به مصاف سوریه میزبان و هوادارانش رفت. مغلوب کردن ماهر بیرقدار گلر سرپنجهی سوریها در آن بازی فقط کار علی دایی بود که با یکی از آن شوتهای دقیق و زاویهدار خود از پشت محوطه جریمه دروازه سوریه را باز کند. ایران با همین یک گل سوریه را برد و تقریبا خیالش برای بازیهای برگشت و صعود به دور بعد راحت شد.
۷- ژاپن پلیآف جام جهانی ۱۹۹۸
ایران و ژاپن به عنوان دومین تیمهای گروه خود برای تعیین تیم سوم صعود کننده به جام جهانی در مالزی به مصاف هم رفتند و در حالی که بازی یک-یک دنبال میشد این دایی بود که سومین گلش در نهمین بازی ایران در این مرحله مقدماتی جام جهانی را روی سانتر مهدویکیا با یک ضربه سر به ثمر رساند. گلی که هر چند منجر به صعود ایران به جام جهانی نشد اما برای دقایق زیادی ما را به رفتن به فرانسه امیدوار کرده بود. در مصاف با ژاپن در پلی آف جام جهانی ۱۹۹۸. گل دوم ایران را دایی با یک ضربه سر تماشایی به ثمر رساند گلی که ایران را دو بر یک پیش انداخت و اگر کمی دقت به خرج داده بودیم آنگاه این گل میتوانست حکم صعود به جام جهانی را صادر کند. دایی به جز این گل دو گل دیگر در بازی های رسمی و یک گل در بازیهای دوستانه به ژاپن زد: مجموعا چهار گل
۸- عراق مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۲
ایران و عراق برای اولین و آخرین بار در سالهای پس از انقلاب در بغداد به مصاف هم رفته بودند و بازی با تساوی یک-یک در جریان بود که یورش دایی به خط دفاع عراق، یک سر توپ با پای چپ و محو کردن مدافع عراق و سپس یک ضربه کاتدار و قرار گرفتن توپ در کنج دروازه عراق. یک برد شیرین برای ایران در خاک عراق که چه بسا شیرینترین گل دایی نیز باشد.
۹- عربستان مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۲
دایی که در بازی رفت دو بار دروازه عربستان را باز کرده بود در بازی برگشت نیز موفق شد در حالی که یک بر صفر از میزبان عقب بودیم با یک ضربه سر متبحرانه و زیبا دروازه عربستان را باز کند. این چهارمین و آخرین گل دایی هفت باری بود که مقابل این تیم به میدان رفت. در جدال برگشت با عربستان مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۲. دایی در هفت بازی مقابل عربستان به میدان رفت و چهار گل به این تیم زد. یکی در جام ملت های ۱۹۹۶ به محمد الدعایه و دو گل در تهران و یک گل در جده در مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۲
۱۰- اردن مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۶
ایران که بازی رفت در تهران را به طرز عجیبی به اردن باخته بود چارهای جز بردن این تیم در امان پایتخت این کشور نداشت. گل اول را نیکبخت زد و گل دوم را روی ارسال سریع وحید هاشمیان علی دایی با یک ضربه سر چکشی زیبا وارد دروازه اردن کرد و کار تمام شد.