لطفی که عزیزی خادم به فوتبال میکندچند گام تا برکناری مدیر عاشق خدمت!
پس از برکناری منصور قنبرزاده از سرپرستی دبیر کل فدراسیون فوتبال حالا خبر از جدایی دیگر بازمانده دوران مهدی تاج در فدراسیون فوتبال میرسد؛ حیدر بهاروند که انتظارها برای جداییاش از فوتبال طولانی شده و حتی بازنشستگیاش هم نتوانست مانع تداوم حضورش پشت میز خدمت! به فوتبال شود. جلسه روز یکشنبه هیات رییسه فدراسیون فوتبال در حالی برگزار شد که شهابالدین عزیزی خادم به برکناری دبیرکلاش رضایت داد اما او قرار است همچنان بهعنوان مشاور رییس فدراسیون فوتبال فعلا به فعالیت خود ادامه دهد. پس از او هم به نظر میرسد که نوبت به حیدر بهاروند، سرپرست نایبرییسی دوم فدراسیون فوتبال است که پس از پایان مسابقات لیگ بیستم از سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال جدا خواهد شد. مسوولی که از او بهعنوان یکی از عاملان اصلی ورشکستگی و ناکامی فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ طی مدت حضورش در راس سازمان لیگ و سرپرستی فدراسیون فوتبال یاد میشود. بهاروند طی ۵ سال حضورش در هیات رییسه یکی مهرههای اصلی و تاثیرگذار در روند نزولی جایگاه فوتبال ایران است و پیش از انتخابات مجمع و با استعفای مهدی تاج به لطف تایید نشدن اساسنامه فدراسیون چند ماهی را در پست سرپرست فدراسیون فوتبال ریاست کرد. هرچند که در انتخابات فدراسیون هم برای محکم کردن جایگاهش تلاش زیادی کرد، اما درنهایت به دلایلی که هیچگاه اعلام نشد صلاحیتش تایید نشد. بسیاری هم عنوان میکنند که او با وجود تلاشهای لحظه آخری برای گرفتن تایید حضور در انتخابات اما درنهایت تخممرغهایش را در سبد عزیزی خادم چید و بلافاصله پس از انتخاب رییس فعلی دستور نایبرییسی دومش در فدراسیون را هم صادر شد. انتصابی که نشان داد هیچچیز نمیتواند مانع از حضور این عضو ناکارآمد مدیریتی در فوتبال باشد اما حالا خبرهای بهتری به گوش میرسد، جدایی قطعی بهاروند از فوتبال که میتواند خدمتی بزرگ از سوی عزیزیخادم به خانواده فوتبال در حذف این مدیر بدون کارنامه باشد!
بهاروند از کجا آمد؟
بهاروند در مجمع سال ۹۵ بهعنوان کارشناس هیات رییسه انتخاب شد، اما به حدنصاب نرسیدن آرای محمود اسلامیان برای نایبرییسی دوم، سرپرستی این پست و ریاست سازمان لیگ را نصیب بهاروند کرد. انتخابی غیرقانونی که همان زمان هم با انتقاد رسانهها همراه شد چرا که او برای جابجایی از سمت کارشناسی خود در هیات رییسه استعفا داد و طبق بند ۸ ماده ۳۳ اساسنامه فدراسیون فوتبال کسی که از سمت خود استعفا میدهد نمیتواند دستکم در یک دوره برای هیچ سمت دیگری نامزد شود. البته تخلفات قانونی منتهی به بهاروند ختم به همین یکبار نبود و همان سال با اجرای مرحله نخست قانون منع بهکارگیری بازنشستگان ۲۰ نفر ازجمله علی کاظمی، دبیر سازمان لیگ و غلامرضا بهروان، رییس کمیته مسابقات سازمان لیگ مجبور به ترک پستهای خود شدند اما بهاروند همچنان در سمت خود باقی ماند. درنهایت هم انتخاب او بهعنوان سرپرست فدراسیون فوتبال پس از استعفای تاج با اماواگرهایی همراه شد. بعد از استعفای رئیس سابق، به طور قانونی باید علی کفاشیان عهدهدار ریاست فدراسیون میشد اما او در آن مقطع از هرگونه فعالیت فوتبالی محروم بود بنابراین حیدر بهاروند بهعنوان نایبرییس دوم در نبود تاج و کفاشیان روی صندلی ریاست نشست. هرچند که با مطرحشدن کاهش محرومیت کفاشیان معادلات بهاروند به هم ریخت و گفته میشد که او حتی وسایلش از فدراسیون فوتبال را هم جمع کرده و دوباره به اتاقش در سازمان لیگ رفته است. جلسهای که قرار بود میان او و کفاشیان صورت بگیرد مدتها به تعویق میافتاد و اینطور به نظر میرسید که بهاروند با تصور از دست رفتن صندلی ریاست از ملاقات دیگر عضو هیات رییسه پرهیز میکرد. هرچند که درنهایت جلسهای میان کفاشیان و مهدی تاج برگزار شد و رفقای قدیمی به نتیجه رسیدند که برای ادامه همکاری اداره امور همچنان در اختیار بهاروند باشد. پس از آنهم بهاروند دستور برگزاری جلسه را صادر کرد و کفاشیان به فدراسیون فوتبال برگشت اما عضو جدید هیچ اختیاری در امور فوتبال نداشت.
مقاومت برابر قانون به صلاح آقای مدیر!
بهاروند جزو معدود مسوولانی که یکتنه در مقابل قانون منع بهکارگیری بازنشستهها ایستاد و هیچ نهادی هم نتوانست او را کنار بگذارد. هرچند که در انتخابات اخیر با وجودی که شمشیر را برای انتخابات مجمع از رو بسته بود و بارها هم تاکید کرده بود که «بازنشستهها میتوانند در انتخابات شرکت کنند» کارساز نیفتاد. البته همان زمان هم موضوع به میان آمدن پای فیفا هم مطرح شد و برخی معتقد بودند که بهاروند از ورود فیفا و حل شدن این موضوع برای همیشه راضی است چرا که پیش از برگزاری مجمع هم در حضور وزیر ورزش و معاونش که مجری قانون هستند اتمام حجت کرده و گفته بود « از خواسته خود برای شرکت در انتخابات کوتاه نمیآید و فقط اساسنامه معیار و ملاک برگزاری انتخابات است. موظفیم بر اساس اساسنامه انتخابات را برگزار کنیم و لاغیر.» البته او در انتخاب دوباره فریدون اصفهانیان نشان داده بود که در بیان قانون همان چیزی را دوست دارد که خودش صلاح میداند. او پیش از این اصفهانیان را که به نشانه تبعیت از قانون، کمیته داوران را ترک کرده بود دوباره بهعنوان سرپرست انتخاب کرد، درحالیکه نه نایبرییس بود و نه عضو هیات رییسه. بهاروند با این حکم نشان داد که نه درباره خودش و نه درباره دیگران به انتقادات و اعتراض اهالی فوتبال گوش نمیدهد و حتی پاسخگو هم نیست!
تخلفات بدون پیگیری بهاروند
بهاروند ۲ پرونده جنجالی هم در حوزه فدراسیون و سازمان لیگ دارد. فینال جام حذفی سال ۹۸ بین پرسپولیس و داماش با میزبانی اهواز نمونه بارز شاهکارهای مدیریتی او در راس سازمان لیگ است. ناهماهنگیهای ایجاد شده در آن مسابقه باعث شد هواداران داماش نتوانند به ورزشگاه وارد شوند و مدیران تیم شمالی اجازه برگزاری بازی را ندادند. جنجالی که ۲ ساعت و نیم به طول انجامید و مدیریت فشل سازمان لیگ و مسوولان برگزاری مسابقات را به همه نشان داد. البته کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال پس از آن بازی بهاروند را به مدت ۲ سال محروم کرد، اما همین حکم برای فاصله انداختن بین بهاروند و فوتبال هم کارساز نشد و پرونده در ارسال مجدد به کمیته استیناف بدون تایید اتهام محرومیت صادر شده برای بهاروند و مجموعه زیردستش مختومه اعلام شد. تا نتیجه چند ساعت تنش و اضطراب برای هواداران ۲ باشگاه بدون هیچ جریمه و محرومیت برای مسببان این اتفاقات ختم به خیر شود.
پرونده مارک ویلموتس و غرامت سنگینی که به فدراسیون فوتبال تحمیل کرده را هم هنوز تمام نشده است. پروندهای که امضای مهدی تاج بهعنوان رییس و حیدر بهاروند، لیلا صوفیزاده، محمود اسلامیان، کاظم طالقانی، هدایت ممبینی، محمود شیعی و فریدون اصفهانیان را پای قراردادهایش دارد. اما بهاروند و دیگر اعضای تیم تاج تاکنون برای این ضرر منجر به ورشکستگی فوتبال ایران نه توبیخ شدهاند و نه متهم. اقدام عجیبتر درباره شخص بهاروند در پرونده ویلموتس هم در حالی رقم خورد که او بهعنوان سرپرست فدراسیون فوتبال وکیلی را برای این پرونده انتخاب کرد که در اکثر پروندههای محکومیت فوتبال ملی و باشگاهی ایران نقش تعیینکنندهای داشت. لودویک دلشات، وکیل سوئیسی که شکستهای حقوقی هم به باشگاههای استقلال و تراکتور تحمیل کرده بود. جالب اینجا بود که فیفا قبل از حضور دلشات، از طریق مهدی تاج یک وکیل درجه یک بینالمللی به ایران پیشنهاد داده بود ولی بهاروند و همکارانش در فدراسیون او را رد کردند تا دلشات را بیاورند! درباره این تخلفات هرچند خبری از بسته شدن پرونده تخلف تیم تاج در پرونده ویلموتس نیست اما محرومیتی هم نظر گرفته نشده و همه منتظرند ببینند که رای این دادگاه درباره این پرونده چه خواهد بود. نتیجه این دادگاه اواسط مرداد اعلام خواهد شد و بهترین اتفاق برای هر نتیجهای جز رد محکومیت مالی فدراسیون فوتبال میتواند مجازات بهاروند و تیم تاج به پرداخت این غرامت احتمالی از حسابهای شخصیشان باشد.
اگر دراگان اسکوچیچ هم نمیتوانست تیمملی را به مرحله دوم انتخابی جامجهانی ۲۰۲۲ قطر برساند اکنون انتخاب پرابهامش از سوی بهاروند مورد سوال بود. اسکوچیچ در حالی با بهاروند به توافق رسید که همه خبر از انتخاب یک سرمربی ایرانی میدادند اما آنها با انتشار عکسی ۲ نفره از توافق برای حضور اسکوچیچ در راس تیمملی خبر دادند. خبری که حتی دبیر کل فدراسیون فوتبال و مسوول اجرایی این مجموعه هم آن را نمیدانستند و آن زمان اینطور مطرح شده که سفارش افرادی خارج از مجموعه فدراسیون در این انتخاب تاثیرگذار بوده است.
خدمت بزرگ عزیزیخادم به فوتبال
بهجز حواشی بزرگی که هرکدام برای مدتزمانی بسیار طولانی فوتبال ایران را مختل کرد و همچنان ادامه دارد، چیزی از زمین سوخته فوتبال در زمان مدیریت بهاروند چه بر راس فدراسیون و چه سازمان لیگ حاصل نمیشود. حالا خبر برکناری احتمالی حیدر بهاروند از ریاست سازمان در خاتمه لیگ بیستم و سرپرستی نایبرئیسی دوم فدراسیون فوتبال میتواند اتفاقی نو در فدراسیون رقم بزند که عزیزی خادم وعده تشکیلاش را داده است، آنهم فارغ از حضور مدیران ناکارآمدی همچون بهاروند که در بازگشت به عقاب فوتبال ایران نقش تاثیرگذار داشتند و ایجاد فاصله جدی آنها از این مجموعه میتواند خدمتی بزرگ به خانواده فوتبال ایران باشد.