مصاحبه مهدی تاج، ریاست سابق فدراسیون فوتبال دوباره بحثها بر سر انتخاب سرمربی تیم ملی فوتبال ایران را بر سر زبانها انداخت و درحالی که فوتبال ایران مشغول دست و پنجه نرم کردن با ضرب الاجل فیفا برای اصلاح اساسنامه بود، این موضوع کمرنگ تر از آنچه که باید به چشم رسانهها آمد.
سوال این است: “مارک ویلموتس را چه کسی جانشین کارلوس کیروش کرد؟”
امیر عباس زمانیان – خبرنگار: مهدی تاج در مصاحبهای که با برنامه بدون تعارف انجام داد، در قسمتی از صحبتهایش گفت: “مارک ویلموتس را وزارت ورزش به ما معرفی کرد و این سرمربی گزینه سوم برای انتخاب بود. پیش از مارک ویلموتس، هروه رنار و یولن لوپتگی نیز به ما معرفی شده بودند که پس از عدم توافق با گزینههای نخست، سراغ مارک ویلموتس رفتیم.”
پس از آن که مهدی تاج در گفت و گوی افشاگرانهاش، بسیار زیرکانه توپ را به زمین وزارت ورزش و جوانان انداخت و در پاسخ به این سوال که ویلموتس را چه کسی به شما معرفی کرده، غیر مستقیم از وزیر ورزش نام برد، وزارت ورزش و جوانان نیز مدعی شد هیچ نقشی در این پروسه نداشته و فقط نامه پیشنهادی مرکز تجاری و فرهنگی ایران و هلند را برای بررسی به فدراسیون داده است؛ اما جملات مهدی تاج را عیناً بازبینی میکنیم:
“این که می گویند وزیر ورزش ویلموتس را معرفی کرده درست نیست؛ وزیر ورزش، نامهای به ما داد که از طرف مرکز تجاری و فرهنگی ایران و هلند بود. این مرکز یولن لوپتگی، هروه رنار و مارک ویلموتس را به وزارت ورزش پیشنهاد داده بود. وزیر هم نامه را برای فدراسیون فرستاد و درخواست بررسی داد.”
توضیحات علی نژاد، معاون وزارت ورزش نیز در نوع جالب توجه بود: “چه آقای وزیر و چه معاونین این نامه ها را ارجاع می دهند برای بررسی. این کار روتین اداری ماست. خب نامهای از انجمن فرهنگی ایران در هلند آمده بود؛ ۳ مربی را پیشنهاد داده بودند که این ها مربیان خوبی هستند. این نامه هم طبق روال اداری ارجاع شد.”
در این میان، پرده از یک راز نچندان پنهان برداشته میشود: مرکز تجاری و فرهنگی ایران و هلند، چرا باید به وزارت ورزش و جوانان، سرمربی تیم ملی را معرفی کند؟!
سال ۱۳۹۵، هنگامی که مسعود سلطانی فر پیش از تصدی ریاست وزارت ورزش و جوانان، ریاست سازمان گردشگری و میراث فرهنگی را بر عهده داشت، مرکز تجاری و فرهنگی ایران و هلند را در لاهه افتتاح کرد.
به نظر می رسد وزارت ورزش و جوانان باید قبل از آن که این ماجرا به یک جنجال تازه در فضای رسانهای تبدیل شود، درباره چگونگی ورود مرکز تجاری و فرهنگی ایران و هلند در ماجرای مارک ویلموتس و ارتباط این مرکز با وزیر ورزش روشنگری کند.
با جستجو کردن نام این مرکز در اینترنت به اطلاعات زیادی درباره آن برنمی خورید اما خبرهای مختلفی درباره برگزاری برنامههای فرهنگی در هلند خواهید دید.
اینکه چنین نهادی متشکل از چه افرادی است و تخصص آنها در چه زمینهای است و بر چه اساسی صلاحیت بررسی گزینههای هدایت تیم ملی و معرفی سرمربی به فدراسیون و وزارت ورزش را دارند و چرا وزارت بر اساس نامه آنها به فدراسیون توصیه میکند که با چه گزینههایی وارد مذاکره شوند و چرا فدراسیون تن به تفویض اختیار خود در انتخاب سرمربی به این شکل میدهد، خود سوالاتی است که جواب آن نه از سوی فدراسیون داده شده و نه از سوی وزارت ورزش.
از آن گذشته، چرا حالا که ویلموتس با نتایج ضعیفش کسانی که او را انتخاب کردند را سرافکنده کرده همه سعی دارند از انتخاب او شانه خالی کنند؟ چرا موقع امضای قرارداد چنین موضعی نداشتند و حالا این سوال پیش میآید که اگر ویلموتس نتایج خوبی گرفته و همچنان هدایت تیم ملی را بر عهده داشت، بازهم مسئولیت انتخابش را گردن سایرین میانداختند یا آن را حاصل کارشناسیهای خود میدانستند؟
یادمان نرفته که در مقطع بلاتکلیفی تیم ملی و زمانی که فوتبال دوستان بابت قطع همکاری با کیروش و سرنوشت تیم ملی پس از او نگران بودند، مدیر روابط عمومی وزارت ورزش مرتباً اعلام میکرد جای نگرانی نیست و سرمربیان بزرگ دنیا در صف همکاری با فدراسیون فوتبال ایران هستند و اسامی عجیب و غریب در این میان مطرح میشدند؛ ولی حالا کسی پاسخگو نیست که چرا بدون توجه به این صف، یکباره توصیهنامه سازمان فرهنگی ایران و هلند اهمیت و ارزش اجرایی پیدا کرده و نسبت به توجه به آن از وزارت ورزش به فدراسیون سفارش میشود.
صد البته که مارک ویلموتس سرمربی با تجربهای بوده؛ اما در مقایسه با هروه رنار که در جام جهانی ۲۰۱۸ با مراکش مغلوب تیم ملی کشورمان شد و یولن لوپتگی، حرفهایی برای گفتن دارد و به عبارتی بهترین گزینه از موارد پیشنهادی بوده است. بر طبق گفتههای مهدی تاج، مارک ویلموتس در ایران موفق عمل نکرد؛ زیرا از فوتبال آسیا شناختی نداشت.
کاملاً درست است؛ اما گزینههای دیگر نیز چندان سرمربیان موفقی نبودهاند. باید بگوییم اگر دست بر تقدیر، فدراسیون فوتبال به سراغ مارک ویلموتس رفت و از گزینههای دیگر صرف نظر شد، دلیلی بر لایق بودن دیگر سرمربیان نبود که مارک ویلموتس به اجبار سرمربی تیم ملی کشورمان شود.
بنابراین به نظر میرسد شفاف سازی در پروسه انتخاب جانشین کارلوس کیروش، هرچه زودتر باید انجام شود.