لیگ بیستم که میگوییم یعنی ۲ دهه تجربه برای داشتن خوش کیفیتترین مسابقات پر استقبال ورزشی در ایران. اما در همین ۲ هفته گذشته مسابقات به بدترین و بیکیفیتترین فصول مسابقات در ادوار لیگ برتر برگزار شد و صدای بسیاری از تیمها را درآورد. چرخش لیگ برتر روی مدار مربیان بیتجربه و ناشناخته که در تصمیم عجیب و یکسویه سازمان لیگ برای ممنوعیت ورود خارجیها عرصه برای حضورشان باز کرد. تا همین چندی پیش برانکو، دنیزلی، استراماچونی، شفر، کالدرون، کرانچار و اسکوچیچ را داشتیم اما امروز نیمکت لیگ برتر پرشده از مربیان بدون کارنامه که رفتارهای عجیبی را در مقابل حوادث ناخواسته از خود نشان دادهاند و اخراج بسیاری از آنها قبل از نیمفصل هم قابل پیشبینی است. نحوه برگزاری مسابقات، کمرنگ شدن اخلاق ورزشی، استفاده از الفاظ رکیک و حرکات چیپ مقابل دوربینها، کلیپهای نه چندان دلچسب اهالی فوتبال در فضای مجازی، تمرکز بر نتیجهگرایی، عملکرد ضعیف کمیته داوران و سوتهای پراشتباه، تکرار حضور گزارشگران پر ایراد، تنها گوشهای از همان کاستیها و اتفاقاتی است که لیگ بیستم در آغاز راه به آن مبتلا شده و تداوم هم خواهد داشت.
گوشهای از این حاشیهها را مرور کنیم:
۱- پرسپولیس در روزی که با یک پنالتی موفق به شکست صنعت نفت آبادان شد، مربی همیشه آرام و خونسردش را به دلیل یک رفتار عصبی و آشفته و دریافت کارت قرمز برای دیدار هفته سوم از دست داد. یحیی در دقایق آخر این دیدار به زیر توپ کوبید تا اعتراضش به تصمیم داور را اینچنین نشان دهد.
۲٫ مجتبی حسینی، سرمربی نفت مسجدسلیمآنکه هفته اول به دلیل محرومیت روی سکوها حضور داشت در هفته دوم به دنبال کسب ۳ امتیاز خانگی بود، اما درنهایت به یک امتیاز قناعت کرد. همان مربیای که فصل بیستم را با ۳ استعفا از کادر فنی نفت مسجدسلیمان آغاز کرده و حاضر به حضور در نشست خبری بعد از بازی سایپا در هفته دوم هم نشد. احتمالا تداوم کسب تساویها و مشکلاتی که همچنان به قوت خود باقی است، حسینی را مجبور کند که چهارمین استعفایش را هم بنویسد.
۳٫ مهمترین حاشیه دیدار نساجی مازندران و تراکتور هم حضور افراد متفرقه در ورزشگاه با وجود تاکید سازمان لیگ بر ممنوعیت ورود افرادی به جز عوامل برگزاری مسابقات بود. پنجشنبه هفته گذشته در قائمشهر نماینده سازمان لیگ و برگزارکنندگان این دیدار نتوانستند کنترل اوضاع را به دست بگیرد و اجازه ورود به این افراد ندهند. جالبتر آنکه نماینده شمالی با مجوز سازمان لیگ دیدارهای خانگیاش را در زمین نامناسب و غیراستاندارد برگزار میکند و کیفیت بد چمن این تیم باعث مشکلات زیادی برای حریفان ورزشگاه مازندرانی خواهد شد. تراکتوریها هم شرایط عجیبی دارند و بازیکنان این تیم خیلی راحت فسخ قرارداد میکنند و به تیمهای دیگر میروند. موضوعی که محمد علیپور، مدیرعامل پیشین باشگاه تراکتور تبریز هم به اشارهکرده و گفته بازیکنان جداشده، علاقهای برای بازگشت به تراکتور نداشتند. انتخاب علیرضا منصوریان و بازیکنانی هم که جذب کرده از همان ابتدای فصل موردانتقاد هواداران جنجالی تراکتور قرارگرفته و نتیجه نگرفتنهای این تیم با منصوریان احتمال خروجش از کادر فنی سرخپوشان تبریزی را قوت میبخشد.
۴٫ در دیدار سپاهان و آلومینیوم بازهم همان اعتراض به سوتهای اشتباه بلند شد. اراکیها به تایید برخی کارشناسان داوری معتقد بودند که تکگل سپاهان در این دیدار آفساید بوده و بازهم تکرار سوتهای اشتباه! رسول خطیبی هم اعتراضش را مجازی اعلام کرد و در صفحه شخصیاش با انتشار عکسی از این دیدار نوشت: «شاهکار داوری». خطیبی در هفته اول هم بعد از شکست ۳ بر صفر مقابل نساجی، نامه استعفایش را تقدیم مدیران باشگاه اراکی کرده بود که البته موردتوافق قرار نگرفت.
۵٫ جنجال دیدار مس رفسنجان و گلگهر سیرجآنهم با اعتراضهای محمد ربیعی سرمربی مسیها شکل گرفت. او با اعتراض دوباره به قانون نصف و نیمه سازمان لیگ مبنی بر ممنوعیت جذب خارجیها، صدور مجوز برای تمدید خارجیهای فصول گذشته را ناعادلانه خواند و عنوان کرد: «قانون باید به شکلی باشد که تیمهای تازهوارد بتوانند از این پوئن استفاده کنند. ما در چند پست در فوتبال کشورمان با فقر بازیکن مواجه هستیم و این کاملا مشهود است. این قانون حالا در حال نشان دادن اثرات خود است و تیمهایی که توانستهاند بازیکنان خارجی خود را برای لیگ بیستم حفظ کنند، نتایج بهتری کسب میکنند.» اعتراضی که قطعا در آیندهای از سوی دیگر مربیان لیگ برتری هم شنیده خواهد شد و به مناقشات جدی میان تیمها و قانون بدون تدبیر سازمان لیگ منجر میشود. قابلانکار نیست که باشگاهها برای جذب بازیکن خوب در برخی پستها با دستشان بسته است و در سالهایی که مهاجمان باکیفیت از کشور خارجشدهاند، باشگاههای لیگ برتری هیچ گزینه داخلی ندارند و با مشکلات زیادی مواجه خواهند بود.
۶٫ ماشینسازی و ذوبآهن هم در هفته دوم معترض داوری بودند. علیرضا سهرابی، رییس دپارتمان داوران فدراسیون فوتبال ناظر این بازی بود و ذوبیها اعتقاد داشتند داور این دیدار مانع پیروزیشان شده است. آنها بعد از بازی بیانیه صادر کردند و از حقخوری امتیازهایشان طی ۲ هفته لیگ برتر گلایه. در ادامه هم آنها در نامهای به وزیر ورزش و جوانان اعلام کردند که در صورت تکرار اشتباهات داوری علیه تیم فوتبال این باشگاه، از لیگ برتر کنارهگیری میکنند. سرمربی تازهوارد ماشینسازی هم که جنجال عجیبی در هفته اول به پا کرد، محروم ناگهانی این دیدار بود. وحید بیاتلو به دلیل مصاحبه نامناسب بهطور ناگهانی از سوی کمیته انضباطی محروم شد و این خبر حتی روی خروجی سایت فدراسیون فوتبال هم درج نشد.
۷٫ جنجالیترین مسابقه هفته دوم را فولاد و استقلال برگزار کردند. این مسابقه بهاندازه تمام دیدارهای هفته دوم مساله داشت؛ دیاباته هنگام تعویض رفتار عجیبی از خود نشان داد و درنهایت در اختیار کمیته انضباطی باشگاه استقلال قرار گرفت. محمد دانشگر به دلیل دقایقی از بازی خارج شد و به رختکن رفت اما ۲ جین دستیار و اعضای کادر فنی استقلال متوجه غیبت او نشدند. محمود فکری در انتهای این دیدار هنگام خوش و بش با بازیکن فولاد الفاظ زشتی را بیان کرد که بهسرعت در فضای مجازی وایرال شد. ۲ باشگاه هم حسابی از خجالت هم درآمدند و بیانیههای تندی را برای متهم کردن دیگری به رعایت نکردن اخلاق منتشر کردند. صفحات شخصی مدیران و مربیان ۲
تیم هم در متهم کردن طرف مقابل بهشدت فعال شدند. فیلم دیگری هم از خلال بازی منتشر شد که خواندن ورد و جادو و جنبل در بازی را نشان میداد. سیاست منفعل سازمان لیگ در برخورد با حواشی تلخ این دیدار هم عجیب بود، آنهم در حالی که استقلالیها در بیانیهشان اقدام کمیته اخلاق در محرومیت اخیر سعید آذری، مدیرعامل فولاد را هم زیر سوال بردند و مدعی شدند که آذری با «من بمیرم، تو بمیری» موفق شده محرومیت خود را که از سوی کمیته اخلاق برطرف کند.
۸٫ حاشیهایترین دیدار هم پیکان و شهرخودرو رقم زدند با یک روز لغو بازی به دلیل شدت باران و اقدام عجیب مسوولان استادیوم شهر قدس و خالی شدن آب باران روی چمن ورزشگاه. در این دیدار هم نظارتی سفت و سختی بر رعایت پروتکلهای بهداشتی نبود و مدیرعامل سرماخورده و بدحال پیکان با حضور در ورزشگاه از نزدیک به تماشای بازی نشست. انتقادات زیادی هم به تیم داوری وارد شد که با وجود شدت باران و چمن بد کیفیت در همان روز شنبه اجازه انجام بازی را داد و درنهایت بعد از ۲۲ دقیقه مجبور به توقف آن شد. شرایطی که البته موجب مصدومیت مهاجم شهرخودرو شد و مهدی رحمتی دلیل این مصدومیت را همان شرایط بد زمین عنوان کرد. رحمتی هم در نشست خبری حسابی از خجالت پیکانیها درآمد و آنها را به وقتکشی متهم کرد. اتهامی که البته ساعاتی بعد با انتشار عکسی از زانوی بهشدت آسیبدیده ابراهیم صالحی همراه شد تا خط بطلانی باشد بر رد برخی ادعاهای سرمربی مشهدیها. از سوی دیگر باشگاه پیکان در بیانیهای که حسابی به مالک و سرمربی شهرخودرو طعنه زده از کمیتههای انضباطی و اخلاق خواست تا به این موارد ورود کنند!
***
با این اوصاف به نظر میرسد لیگ بیستم آبستن حواشی و جنجالهای زیادی باشد. بسیاری از مدعیان فصل گذشته این فصل و حداقل تا به اینجای کار در موضع ضعف قرارگرفتهاند و نتایج خوبی کسب نمیکنند. مربیان جوان و بیتجربه جنجالهای عجیبی به وجود میآوردند و مدیران باشگاهها هم قادر به کنترل شرایط نیستند. فدراسیون فوتبال و سازمان لیگ آنقدر درگیر حاشیههای تایید اساسنامه و انتخابات مجمع و البته بحرانهای آینده پرونده بدهی ویلموتس هستند که فرصتی برای رسیدگی به شرایط نابسامان کنونی را ندارند. فوتبال ایران بعد از ۲۰ سال هنوز حرفهای نشده و تنها زمانی که پای امضای قرارداد، گرفتن پول و تبصره قراردادها به میان میآید، حرفهای بودن اولین گزینه میشود. رویکرد عجیب و غریب سازمان لیگ و زیرمجموعههایش ازجمله کمیتههای اخلاق، انضباطی و داوران در برگزاری و حواشی شکلگرفته در مسابقات هم منفعل به نظر میرسد و صدای بسیاری از تیمها را درآورده است. همه عصبانیاند و رگبار مصاحبهها علیه دیگر تیمها و کمیته داوران را شاهد هستیم. بیانیه پشت بیانیه و تهدید به کنارهگیری و احتمالا تا چند هفته دیگر شکایت به دادگاه عالی ورزش! برخی در عملکرد بد داوران، امتیاز و سرمایههایشان را از دست میدهند و برخی دیگر بهمانند پرسپولیسیها که باید تا چند روز دیگر در فینال رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا شرکت کنند نگرانند که در رعایت نصف و نیمه پروتکلهای بهداشتی و نظارت کم نمایندگان سازمان لیگ به کرونا مبتلا و از ورودشان به قطر جلوگیری شود.
با این اوصاف از همین حالا میتوان ادعا کرد که لیگ بیستم هم آن آش دهانسوزی نخواهد شد که انتظار داشتیم، اما منتظر خواهیم ماند که آیا بالاخره مدیران برگزاری این رقابتها زمانی برای رساندن لیگ برتر به حد استاندار از خواب بیدار خواهند شد یا خیر؟